niedziela, 1 kwietnia 2012

Uniwersalne Czekoladowe Muffiny



Zapraszam na przepyszne muffinki czekoladowe, uniwersalne, bo pasują do nich owoce, bakalie różne kremy. Nawet same są pyszne, nie za suche, idealne, a do tego wychodzi ich bardzo dużo.

Ich historia siega jednego z odcinkow Ewa gotuje, tylko, ze wtedy
bylo to ciasto. A ja postanowilam przeksztalcic je na babeczki...

  • 250 g masla
  • 2 szklanki cukru
  • 5 lyzek kakao 
  • 1 szklanka mleka
  •  2 szklanki maki
  •  2 lyzeczki proszku do pieczenia
  •  5 jajek

             1. W garnku rozpuść masło, cukier, kakao i mleko, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgestnienia.
             2. Wystudzoną masę kakaową przelej do miski.
             3. Dodaj make wraz z proszkiem do pieczenia i zołtka- wszystko dokładnie zmiksuj.
             4. Następnie w drugim naczyniu ubij bialka z sola.
             5. Mase czekoladowa dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
             6. Do gotowej masy dodaj bakalie, owoce, posiekaną czekoladę, co chcesz...
             7. Gotowe ciasto przelewaj do foremek i piecz ok 25 min w 180 stopniach.
             8. Ozdób jak uważasz, rozpuszczoną czekoladą, kremem, jak uważasz...
         

Trzeba pamietac, by dobrze ubic bialka, a nastepnie do nich dodac czekoladowa mase
i wszystko wymieszac razem z posiekanymi orzechami laskowymi !


Wisnie wrzucamy dopiero po nalozeniu ciast do form. 


***





Smacznego,
kinia !

4 komentarze:

  1. Muffiny :) najlepsze... dziś znów upiekłam :)

    zapraszam do mnie: http://kuchniasandry.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam muffiny, na wszystkie sposoby :)

    OdpowiedzUsuń